Schadelijke voeding tijdens de zwangerschap
Tegenwoordig moeten we goed opletten wat we naar binnen werken want veel producten uit de supermarkt zijn niet meer zo veilig en kunnen veel invloed hebben op ons lichaam, zeker wanneer we zwanger zijn! Zo zijn er lijstjes met producten en stoffen die je beter kunt mijden tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode. Maar doordat deze lijstjes zijn ontstaan is er ook veel angst gecreëerd. Alcohol, roken en drugs spreekt voor zich, dit zijn toxische stoffen die we absoluut niet in ons lichaam willen hebben en schadelijk zijn voor moeder en kind. Maar er staan ook producten tussen die niet per se schadelijk of toxisch zijn, ze zijn zelfs super gezond zoals vitamine A, kiemen en kruiden. In mijn ogen zijn producten als kunstmatige zoetstoffen en toegevoegde suikers of cafeïne vele malen schadelijker en die krijgen we tegenwoordig in vele grotere hoeveelheden binnen! Denk aan blikjes energiedrink, frisdrank zero met aspartaam waar we iedere dag een paar glazen van leeg drinken. Maar ze worden ook toegevoegd aan producten waar je het niet verwacht zoals yoghurt, broodbeleg en sauzen.
Het wordt tijd dat we naar het gehele plaatje gaan kijken want een natuurlijk gezond en evenwichtig voedingspatroon is uiteindelijk het allerbeste! Vol groente, fruit, vezels, goede vetten en plantaardige eiwitten. Als dat de basis is creëer je de gezondste basis voor de kleine in jouw buik of de moedermelk voor jouw pasgeborene.
Kruiden
Kruiden kunnen medicinale werking hebben. Sommige kruiden kunnen dus negatieve effect hebben op je zwangerschap of borstvoeding periode. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor samentrekkingen van de baarmoeder wat een miskraam kan veroorzaken.
Maar er zijn ook kruiden die juist positieve effecten hebben tijdens deze bijzondere fase van ons lichaam. Zo kan gember helpen tegen misselijkheid en ondersteund het de spijsvertering. Zaden leveren veel goede vetten op en extra vezels voor een goede stoelgang. Fenegriek werkt kalmerend en bevat veel ijzer, dus super goed na de bevalling als je veel bloed bent verloren! Ook anijszaad kent vele gezondheidsvoordelen. Anijszaad bevat veel vitaminen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B6. B6 is belangrijk voor een gezonde stofwisseling en je hormoonregulatie, super fijn dus na de bevalling vol hormoonschommelingen om je hormonen sneller in balans te krijgen. Daarnaast bevordert anijs de melkproductie.
Zolang de kruiden van biologische oorsprong en je er geen buitengewone hoeveelheden per dag van eet is het een hele mooie aanvulling met een mooie werking voor een gezond lichaam. Normaal gebruik van kruiden is dus niet schadelijk voor je gezondheid!