• Gratis verzenden vanaf €55,-
  • Beste start voor jou en je baby
  • Natuurlijk & liefdevol
  • Kleine voetafdruk
  • Ook leuk als cadeau
  • Super Sunny Vibes
  • 10/10 uit 10 beoordelingen
10/10 uit 10 beoordelingen

Pijnvrij bevallen?! Hoe doe je dat?

Pijnvrij bevallen, hoe je dat doet

Een pijnvrije bevalling?!

Toen ik Rieneke de Kroon en haar nieuwe baby een paar weken geleden ontmoette op Moen Festival, vroeg ik haar hoe het met haar ging? Hoe was haar geboorte en haar ervaring tot nu toe als moeder van drie? Ze vertelde me heel eerlijk dat ze een intiem en mooi 'pijnvrije bevalling' had gehad! Ik was meteen nieuwsgierig en moest haar vragen – Wow! Maar HOE doe je dat?

 

Oerkracht tijdens je bevalling

In onze maatschappij heerst de collectieve overtuiging dat de bevalling pijn doet. Dat hoor en lees je overal. En dat is jammer, want ik ben ervan overtuigd dat de pijn die voelbaar is tijdens je bevalling ook anders geïnterpreteerd kan worden. Ik zeg niet dat een bevalling pijnloos is (hoewel er zeker vrouwen zijn die dit zo hebben ervaren), maar ik ben er wel van overtuigd dat het voor veel vrouwen een stuk draaglijker kan worden.Op het moment dat je kiest voor een andere betekenis van deze kracht of sensatie, zal je het ook anders ervaren. De ‘pijn’ verdwijnt op het moment dat je deze sensatie in je hoofd labelt als ‘een kracht die mijn lichaam nodig heeft om mijn kindje geboren te laten worden’, in plaats van te labelen dat er iets mis is in je lichaam.Eigenlijk is dit de methode van de communistische, Russische arts Lamaze. Hij werkte in de jaren vijftig in een Parijse kliniek. Hij was van mening dat een (vrijwel) pijnloze bevalling mogelijk is als je de fysiologische oorzaak van pijn en de psychische reactie daarop begrijpt. De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de geboorte zorgen voor zenuwimpulsen, die door onze hersenen worden geïnterpreteerd als pijnlijk. Dit komt doordat in ons brein nou eenmaal is ingeprent dat een bevalling pijn doet. Om hier vanaf te komen kun je jezelf trainen in het hebben van de overtuiging dat de baarmoedersamentrekkingen een belangrijke functie hebben bij de geboorte van je kindje, in plaats van ze te associëren met pijn.

Geen pijn?

Heel simpel gezegd: als je het gevoel dat je ervaart niet als pijn benoemt, heb je dus geen pijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat bevallen pijnloos is, dat is wel heel makkelijk, maar dit is wel de basis. Als je het dus niet als pijn benoemt, dan blijft er een onaangenaam gevoel over en dat klinkt al een stuk beter. Ook dat onaangename gevoel kun je op die manier ombuigen naar een positief gevoel, iets wat je kracht zal geven. Het is namelijk een enorme prestatie die jouw lichaam op dat moment aan het leveren is. Diep respect voor alle vrouwenlichamen die een kind op de wereld zetten.Vergelijk het maar met het lopen van de marathon. Ook dat is een grote prestatie die gevraagd wordt van het lichaam. Tijdens het lopen zullen de sporters het waarschijnlijk ook als zwaar ervaren en doet misschien het hele lichaam wel pijn. Ook dan zijn lopers in staat die knop om te zetten en dit onaangename gevoel niet als pijn te ervaren. De motivatie om de finish te halen geeft ze een enorme boost en zal de pijn doen verdwijnen. En zo is het ook met bevallen. Doordat al je vrouwelijke oerkracht op dat moment samenkomt in je onderbuik, ontstaat er een enorme kracht die ervoor zorgt dat jouw kindje geboren gaat worden. Jouw lichaam heeft jou daar heel hard bij nodig. Het is een samenspel tussen je hoofd en je lichaam. Als jij deze kracht als pijn gaat ervaren, ga je je waarschijnlijk verzetten. Je wilt dat dit onaangename gevoel zo snel mogelijk verdwijnt. Verzetten betekent op dat moment dat je je gaat aanspannen en spanning zorgt voor meer pijn.

 

Hoe doe je dat?

Hoe kun je dit doorbreken? Door het onaangename gevoel niet als pijn te ervaren, maar als een enorm mooi en noodzakelijk middel dat je lichaam op dat moment gebruikt om jouw kindje geboren te laten worden. Het is een samenwerking tussen jou en je kindje en bij elke samentrekking opent je lichaam zich een beetje verder. Als je dit in gedachten houdt tijdens je bevalling, dan kan dit onaangename gevoel ineens een stuk draaglijker worden. Je zult dus dit gevoel moeten omarmen. Het kan lastig zijn, maar het is zeker voor veel vrouwen mogelijk. Zie het als iets moois en sta het dus toe. Probeer je niet te verzetten, maar ontspan en adem naar beneden op het moment dat je dit gevoel ervaart. Zeg JA tegen de sensatie die je voelt. Met naar beneden ademen bedoel ik dat je je ogen sluit en met al je aandacht volledig naar je onderbuik gaat, of naar bijvoorbeeld je rug als je daar het onaangename gevoel ervaart. Open je borstkas en adem diep, zo diep als voor jou prettig is, in door je neus, doe je kin naar beneden en adem heel langzaam uit door je neus, of mond als je dat fijner vindt. Je zegt JA tegen alles wat er op dat moment te voelen is in je lichaam. Je aandacht is nog steeds bij de plek die niet zo fijn aanvoelt en in gedachten laat je alle spanning die op die plek aanwezig is van je afglijden. Eventjes lijkt het alsof het gevoel erger wordt, omdat je jezelf ‘overgeeft’. Daarna voel je dat het minder wordt. Dit is niet met twee keer ademen opgelost. Blijf dit doen zolang jij het nodig vindt.Het is belangrijk dat je op dat moment in alle rust in jezelf kunt keren. Vraag de mensen om je heen jouw wensen te respecteren en je in je coconnetje te laten kruipen. Zonder je af door je ogen te sluiten en al je aandacht naar binnen te richten.

Het Geboorte Event

Ongeveer een jaar geleden dacht ik bij mezelf, 'er zijn zoveel onafhankelijke geboortewerkers', maar is er een ‘motherboard’? Zo ja, hoe sluit ik met Sunny Mummy daarbij aan? Na een tijdje zoeken en me nogal alleen voelen als een ondernemende vrouw, realiseerde ik me dat die er niet was. Ik herinner me dat ik dit ook bij mezelf als een zwangere moeder voelde, drie jaar eerder toen ik zwanger was van mijn derde kindje. Ik had weleens gehoord over doula's, zwangerschapsyogalessen, draag- en borstvoedingsconsulenten, maar hoe kom ik met hen in contact, zeker als 'mond-tot-mondreclame' zich in deze uitdagende tijden met de wereldsituatie niet zo gemakkelijk verspreidt? Een paar weken later besprak ik dit met een vriendin Eva en het was alsof het universum mijn wens hoorde! Eva liet me weten dat Het Geboorte Event op het punt stond te beginnen! Dit is een groep independent geboortewerkers op een platform die zwangere en postpartum mama's inspireren over alle onschatbare extra mogelijkheden die er zijn als het gaat om het krijgen van een baby. Rieneke is de oprichter van Het Geboorte Event en tevens auteur van 'Natuurlijk Bevallen'. Op het moment dat ze de community lanceerde stond ze ook op het punt om zelf voor de derde keer te bevallen. Ik was super geïnspireerd door haar kracht en zij werd ook geïnspireerd door mijn mixen die ik had gemaakt voor zwangerschap, borstvoeding en daarna! Dit is haar gouden tip als het gaat om voeding tijdens de pre- en postnatale periode...“Zorg dat goed op kracht bent tijdens de bevalling. Dit doe je door voldoende en gezond te blijven eten tijdens je zwangerschap. Je hebt niet alleen de zorg voor jezelf, maar ook voor je baby. Je zwangerschap vraagt ​​extra veel energie van je. Maar ook de bevalling is soms te vergelijken met het lopen van de marathon. Mijn bevallingen gingen alle drie erg snel, maar toch was ik de eerste dagen erna erg moe. Wat je dan nodig hebt is rust en veel gezonde voeding. De powerfood van Sunny Mummy biedt veel essentiële voedingstoffen die je lichaam extra hard nodig heeft. En ook na de bevalling is voeding erg belangrijk “ik gebruik nu de Feed Me! Ik vind het voedzaam, maar ook vooral erg lekker. De borstvoeding gaat goed en ik heb het gevoel dat ik door Feed Me! veel extra voedingstoffen binnen krijg”

Volg ons op Instagram @sunnymummy.nl

Instagram @sunnymummy.nl
Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen