Het verlies van een ongeboren kindje is een hartverscheurende ervaring en heeft vaak meer impact dan je vooraf had kunnen bedenken. Hoe pril je zwangerschap ook was het intense gevoel van leegheid en eenzaamheid kan overheersen.
Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen in Nederland een miskraam doormaken. Dat betekent dat ongeveer één op de vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het kan dus iedereen overkomen ook al ben je gezond en heb je geen risicofactoren. Maar ondanks dat denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Elke miskraam verloop anders en er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders.
Naast de emotionele impact van een miskraam krijgt ook je lichaam te maken met een heel aantal veranderingen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voeding speelt hierin een cruciale rol om het herstel te bevorderen en voor opbouwen van reserves te zorgen.
Na het doormaken van een miskraam is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer je dat nodig hebt. Forceer niet om te blijven weken of je normale activiteiten op te pakken wanneer je je nog niet goed voelt.
Om te herstellen is het waardevol om goede voeding te nemen die bijdraagt om je lichaam te geven wat het nodig. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen zoals fruit, groente, volle granen en eiwitten. IJzer is een van de belangrijkste voedingsstoffen die vrouwen nodig hebben na een verlies. Een laag ijzergehalte kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid of een zwak gevoel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen zoals calcium, zink vitamine C en D helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem voor sterkere botten en weefsels. Wanneer je moeite hebt om genoeg groente of fruit te nemen kan je smoothies te maken waarbij je een
extra schep Sunny Mummy aan toevoegt. Daarbij helpt genoeg water drinken om goed gehydradeerd te blijven. Water is belangrijk voor het lichaam om te herstellen en te genezen na een miskraam. Het kan ook helpen met de afvoer van de giftige stoffen uit het lichaam.
Hoewel het belangrijk is om rust te nemen na een miskraam, kan het doen van lichte lichaamsbeweging helpen bij het herstelproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wandeling, yoga of meditatie. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, om te rouwen en te herstellen. Dit kan betekenen dat je jezelf toestaat om te huilen, boos te zijn, of te praten met iemand die je vertrouwt. Zorg ervoor dat je jezelf niet overweldigt door teveel dingen te doen. Het is belangrijk om de tijd te nemen die je nodig hebt om te herstellen in jezelf te ondersteunen tijdens deze moeilijke tijd.
Wanneer je het gevoel hebt dat je meer nodig hebt kun je altijd contact opnemen met je huisarts, verloskundige of andere professional.
Sunny Mummy werkt graag samen met verschillende experts om de beste zorg voor vrouwen te kunnen bieden voor, tijdens en na hun zwangerschap. Marije Cox is eigenaar van Praktijk Cox en begeleid ouders die te maken hebben gekregen met een miskraam of een verlies later in de zwangerschap.
Zij is moeder van 2 kinderen en woont in Oosterhout. Marije heeft jarenlang als klinisch verloskundige en obstetrie verpleegkundige gewerkt. Een periode waarin in naast veel prachtige geboortes ook veel moeilijke en verdrietige momenten van ouders waren. Na het werken in het ziekenhuis is zij als jeugdverpleegkundige aan de slag gegaan. Wederom een periode met veel mooie verhalen, maar ook verhalen van verdriet en verlies. Het ondersteunen van ouders was altijd al een belangrijk onderdeel van het werk maar de omgeving van het ziekenhuis of het consultatiebureau stond helaas alleen kortstondige contacten toe. Ook in haar privéleven zag zij de worsteling van het verlies, moeite met het vertrouwen in eigen lichaam en de pijn om over de gebeurtenis te spreken waarin verschillende instellingen te kort schoten in hulp. Om betere, structurele hulp te bieden is zij in juni gestart met Praktijk Cox, begeleiding na miskraam en zwangerschapsverlies. Hiervoor heeft zij de erkende opleiding gevolgd.