• Gratis verzenden vanaf €55,-
  • Beste start voor jou en je baby
  • Natuurlijk & liefdevol
  • Kleine voetafdruk
  • Ook leuk als cadeau
  • Super Sunny Vibes
  • 10/10 uit 10 beoordelingen
10/10 uit 10 beoordelingen

De eerste honderd dagen voor de conceptie

Eerste honderd dagen voor de conceptie

Wow!

Wat spannend! Misschien hebben jij en je partner besloten dat je graag een gezin wilt stichten. Het eerste waar je misschien aan denkt is om met je arts te praten en dat is een geweldige plek om te beginnen! Maar daar hoeft het niet bij te eindigen! Eva en ik willen je graag een holistische en vaak over het hoofd geziene benadering bieden om een gezin te stichten.
Zie deze tijd van pre-conceptie als 'het voeden van de grond' voordat het kostbare zaad wordt geplant. Als de grond rijk is, heeft de mooiste bloem het potentieel om te groeien, met sterke wortels, een dikke stengel en de meest levendig gekleurde bloembladeren. Is het niet bemoedigend om te denken dat voordat je zelfs maar zwanger bent, je al de macht hebt om je toekomstige kind te beïnvloeden?! Hoe kan je dit doen? Door 'life-changing' voorbereidend werk waarbij zowel goede voeding als gezinssysteemwerk in de eerste 100 dagen hand in hand gaan. Eva Commeren legt in haar blog uit hoe je zowel de positieve als de negatieve patronen binnen je unieke gezinssysteem kunt herkennen, zodat je je zelfverzekerd en vrij voelt om de ouder te zijn die je droomt te zijn.

Voorbereidingen op de komst van een kind

Vóór de conceptie wordt er door (aanstaande) ouders meestal nog weinig aandacht besteed aan voorbereidingen op de komst van een kind. Wanneer een zwangerschap er daadwerkelijk is, dan beginnen vaak de materialistische voorbereidingen. Zoals de aanpassingen in huis voor de komst van een kleintje, aanschaf van een wandelwagen, box, etcetera. Ook is er tijdens de zwangerschap steeds meer aandacht voor de lichamelijke en emotionele voorbereiding, door deel te nemen aan bijvoorbeeld een zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga.

Bewust ouderschap

De periode voor de conceptie is echter even zo belangrijk. Daar wordt namelijk de basis gelegd voor het ontvangen en helpen groeien van het kindje. Het gaat dan over de fysieke basis, waar je met voeding veel kunt doen, maar ook over de emotionele, spirituele en sociale basis.Hoe doe je dit? Door je te verdiepen in hoe je zelf bent opgegroeid, hoe de rollen en patronen in je familiesysteem zijn en hoe jij jezelf als (aanstaande) ouder wilt profileren.Je hebt van jouw ouders normen en waarden meegekregen in je opvoeding. Je hebt van hen gezien hoe zij het ouderschap vorm hebben gegeven. Daar kunnen manieren bij zitten die jij graag overneemt, maar ook die jij juist niet voort wil zetten.Hoe bewust ben jij je daarvan? Heb je wel eens teruggekeken naar hoe jij zelf geboren bent? Jouw start in het leven kan veel zeggen over hoe jij je nu nog steeds gedraagt. Hoe jij met problemen en uitdagingen om gaat en ook hoe jij in relatie staat tot je ouders bijvoorbeeld. Weet ook dat het eitje waaruit jij bent ontstaan al in de eierstok van je moeder aanwezig was, toen zij nog in de buik zat van jouw oma. Omgevingsinvloeden uit die periode en dus uit het leven van jouw moeder zitten in het eitje waaruit jij bent ontstaan. Heb jij een idee wat deze invloeden zijn geweest en wat jij daaruit meegenomen hebt?

Inzicht in de vrouwenlijn

Met deze achtergrond is het dan ook waardevol om je te verdiepen in de vrouwenlijn van je familiesysteem. Er is biologisch al een nadrukkelijke verbinding door het eitje dat meerdere generaties overbrugt, daarnaast is er ook de systemische verbinding. Wat voor trauma's, emotionele lasten en ervaringen dragen jouw moeder, oma en eventueel overgrootmoeder met zich mee? Systemisch werkt het namelijk zo, dat onverwerkte ervaringen doorgegeven worden aan de volgende generatie. Een ervaring kan zo impactvol zijn, dat het te pijnlijk is om meteen verwerkt te worden. Oorlogstrauma's zijn hier een duidelijk voorbeeld van.De ervaring blijft onbewust wel aanwezig en dat blijft het, tot het door iemand gezien en verwerkt wordt.Onthou dat alles gezien en gevoeld wil worden, voordat het verwerkt kan worden. Dus alleen weet hebben van iets, is niet genoeg. Om het daadwerkelijk los te laten moet het doorvoeld worden.Stel dat jouw oma geen ruimte kreeg van jouw opa om haar eigen leven vorm te geven. Eigen keuzes waren er niet bij, dat werd door jouw opa bepaald. Jouw moeder heeft deze opvoeding meegekregen van haar ouders en tegelijkertijd heeft ze de emotionele belasting van haar moeder gevoeld.In de relatie tussen jouw ouders kan het goed zijn dat jouw moeder zich meteen dienend heeft opgesteld. Dit heeft ze namelijk gezien. Je moeder weet misschien niet eens hoe ze het anders zou kunnen doen. Wanneer ze het anders zou willen doen, dan is er een grote kans dat er een angst op komt. Dit is namelijk de emotie die jouw oma heeft ervaren.
Iedere keer als zij probeerde om een eigen keuze te maken, dan werd ze terug geroepen door haar man. Gehoorzaamheid en het aanzien van buitenaf kunnen in die tijd ook een grote rol hebben gespeeld, wat de angst bij jouw oma alleen maar heeft aangewakkerd. Dit draagt jouw moeder dus met zich mee, waardoor zij haar rol als moeder heel dienstbaar heeft vormgegeven. Dat voelde veilig. Wanneer jij nu op het punt staat om jouw eigen moederrol vorm te geven, dan kunnen dit soort patronen, en bijbehorende angsten, naar de oppervlakte komen.Als jij voelt dat jij jouw rol als moeder anders vorm wilt geven, dan is het dus nodig om bewust te worden van deze patronen. Doordat je nu twee generaties verder bent, kan het goed zijn dat jij de gevoelens wel kunt dragen en kunt doorvoelen. Het is niet onbegrijpelijk dat sommige ervaringen door een aantal generaties gedragen moeten worden, voordat ze pas doorvoeld en losgelaten kunnen worden.

Familieopstelling

We hebben het nu specifiek over de vrouwenlijn gehad in jouw familiesysteem, maar jouw familiesysteem omvat natuurlijk meer. Het doen van opstellingen kan je veel inzicht geven in de patronen die aanwezig zijn. Mogelijk ken je de familieopstellingen waarbij gebruik wordt gemaakt van representanten. Dit zijn personen die je vaak niet kent, maar die dus de rol vervullen van jouw vader, moeder, broer, zus etc. Er zijn echter ook andere mogelijkheden, zonder gebruik te maken van andere mensen. Het kan veiliger voelen om opstellingen te doen met voorwerpen, zodat je zelf kennis kunt maken met de onderlinge verhoudingen en belemmerende patronen die spelen. Opstellingen spreken het onbewuste aan. Daar waar alle ervaringen opgeslagen zitten, waar we met ons ratio vaak niet bij kunnen. Je kunnen ontspannen is dan ook belangrijk als je een opstelling gaat doen.Wanneer je hier voor de eerste keer mee aan de slag gaat, dan is het fijn om de opstelling onder begeleiding te doen. De ander kan jou gidsen en de vragen stellen die nodig zijn om je bewust te worden van de patronen, waarna je er ook daadwerkelijk iets mee kunt doen.

Waarom voor de conceptie?

In de rijpingsperiodes van de eicel en zaadcel wordt er nog meer informatie uit de omgeving opgenomen, om het aanstaande kindje voor te kunnen bereiden op de wereld waar het terecht gaat komen. Voor de eicel is dat 14 dagen en voor de zaadcel 77 dagen voor conceptie. Je wilt voor die tijd jouw basis al opgeruimd hebben, door je te verdiepen in je familiesysteem en je eigen ervaringen uit je kindertijd. Zo kun je loslaten wat je niet meer nodig hebt en een zo vruchtbaar mogelijke basis creëren. Dit gaat natuurlijk samen op met je lichamelijke vruchtbare basis, die je met voeding kunt beïnvloeden.

Voeding tips tijdens de eerste 100 dagen.

Geef de gezondheid van je eitjes een boost! Hoe doe je dat, vraag je je af? Door je bloedsuikerspiegel in balans te houden.Waarom? Omdat het laatste onderzoek directe verbanden ziet tussen een hoge bloedsuikerspiegel en ontstekingen in het lichaam. Ontsteking beïnvloedt de vruchtbaarheid, beschadigt cellen, verlaagt de kwaliteit van het eitje, de gezondheid van het embryo en verhoogt de miskraam, wat ook van invloed kan zijn op toekomstige zwangerschappen. Het goede nieuws is dat de bloedsuikerspiegel onder controle kan worden gehouden door meer te bewegen, goede slaap/rust te krijgen, stress te minimaliseren, een EMB-test te doen om cruciale inzichten in je hormoonspiegels te krijgen en eventuele medicijnen te bespreken met je arts. Om de bloedsuikerspiegel op het gebied van voeding in balans te houden, is het belangrijk om geraffineerde suikers, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen te beperken. Koolhydraten met een langzame afgifte te eten (witte granen vervangen door volkoren granen) en je inname van eiwitten, gezonde vetten en vezels te verhogen.

Gemakkelijke manieren om je maaltijden positief te veranderen, is door

  1. een zoet ontbijt (jam op wit brood) te veranderen in een hartig ontbijt (roerei op volkoren toast met Sunny Mummy's Boost Me!).
  2. Stel je maaltijd samen met ½ bord groenten (met een vet, bijvoorbeeld olijfolie), ¼ bord koolhydraten (bruine rijst), ¼ bord eiwit (zalm/kip).
  3. Als je een zoetekauw bent, combineer je pure chocolade met een handvol noten of drink je sinaasappelsap met wat kaas en volkoren crackers.

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een andere vervelende factor die de gezondheid van eitjes schaadt, omdat het cellen en DNA beschadigt, de gezondheid van de placenta kan beïnvloeden en zwangerschapscomplicaties kan veroorzaken. Hoe beschermen en genezen we oxidatieve stress? Door veel fruit en groenten te eten om antioxidanten te stimuleren! Helaas blijkt uit de huidige statistieken van het RIVM dat slechts 16% van de Nederlandse volwassenen voldoende groente eet en 13% voldoende fruit. Daarom moet het eten van meer fruit en groenten worden aangemoedigd tijdens trimester 0 en daarna. Hulp nodig bij het verkrijgen van de minimumvereiste van 400 g fruit en groenten om de gezondheid van je eitjes te ondersteunen? Sunny Mummy kan zeker helpen!

Enjoy this special time of life!

Eva en ik hopen je een dieper inzicht te hebben gegeven in hoe je jouw gezondheid en die van je toekomstige baby op holistisch niveau positief kunt beïnvloeden! Neem gerust contact met ons op bij vragen of om onze kleine ondernemingen te steunen via www.evacommeren.nl en www.sunnymummy.nl - trotse partners van Het Geboorte Event.Enjoy this special time of life! Super Sunny Vibes, Eva and Jayde

Volg ons op Instagram @sunnymummy.nl

Instagram @sunnymummy.nl
Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen